Ostrożnie z nowalijkami.
Nowalijki
to pojawiające się podczas wiosennego sezonu pierwsze, świeże i młode warzywa.
Do nowalijek zwykło się zaliczać m.in. cebulkę dymkę, młode ogórki gruntowe,
marchewki, pomidory, szczypiorek, rzeżuchę, sałatę czy nać pietruszki.
Sprzedawane
na straganach, bazarach czy w supermarketach młode warzywa przyciągają wzrok i
wzmagają apetyt. Nic dziwnego - po długim okresie spożywania mrożonych czy
konserwowych warzyw naprawdę mamy ochotę na świeże smaki. Powinniśmy jednak
bardzo uważać, co i kiedy kupujemy.
Już
od kilka lat specjaliści do spraw żywienia ostrzegają przed bezmyślnym
kupowaniem nowalijek. Pojawiające się po raz pierwszy w sezonie warzywa bardzo
często są bowiem naszpikowane substancjami przyspieszającymi ich wzrost oraz polepszającymi
wygląd. Z bogatymi w witaminy nowalijkami nie mają one nic wspólnego.
Spożywając
duże ilości nowalijek (które były przenawożone) można przekroczyć maksymalne
dzienne pobranie azotanów. A jakie mogą być tego skutki? Azotany są związkami
chemicznymi o stosunkowo małej toksyczności dla ludzi, ale w organizmie ulegają
one przemianie do bardzo niebezpiecznych azotynów. Ich nadmiar może prowadzić do methemoglobinemii, która objawia się:
sinicą, dusznościami, sennością, bólami brzucha, spadkiem ciśnienia tętniczego
krwi, zmianami neurologicznymi. Azotany również niekorzystnie wpływają na
wykorzystanie witaminy A i β-karotenu oraz na metabolizm białek i tłuszczów. Co
więcej, związki te mogą wpłynąć na
funkcjonowanie tarczycy i układu nerwowego, wystąpienie niedokrwistości czy też
zaburzeń trawienia.
Do
warzyw, które w mniejszym stopniu kumulują azotany należą: młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, seler, brokuły i korzeń
pietruszki, ogórki, papryka, kalafior, fasola. Natomiast warzywami, które kumulują
największe ilości nawozów, są m. in.: szczypiorek,
sałata, rzodkiewka, szpinak.
Dzieci
do drugiego roku życia nie powinny spożywać ich wcale. Alergolodzy ostrzegają
również, że młode warzywa mogą wywoływać nietolerancje pokarmowe u dzieci. Uważać
na nowalijki powinny osoby ze skłonnościami do alergii oraz cierpiące na zespół
jelita nadwrażliwego.
Najbezpieczniej
jest uprawiać warzywa we własnym ogródku (pod warunkiem, że nie przebiega koło
niego droga) lub kupować młode warzywa bezpośrednio od hodowców z dużych
gospodarstw rolnych lub z gospodarstw ekologicznych (mamy wtedy pewność, że
chemia była ograniczona do minimum). Większość z nas jednak nie zawsze może
sobie na to pozwolić.
Czy
w takim razie rezygnować z ich zakupu?
Nie, wystarczy tylko pamiętać, że:
- bardzo
ważne jest dokładne sprawdzanie źródła, z którego pochodzą uprawy – najlepsze
warzywa pochodzą z gospodarstw ekologicznych lub od zaprzyjaźnionych dostawców,
- najlepiej
wybierać warzywa mniejsze, bardziej jędrne, o naturalnym, delikatnym zapachu, a
te wielkie, wyrośnięte, o jaskrawych kolorach omijać,
- nie
należy kupować warzyw zwiędniętych, zaparzonych ani pomarszczonych, ponieważ te
z przekroczoną zawartością azotanów szybciej więdną,
- nie
powinno się przechowywać warzyw w szczelnych plastikowych opakowaniach,
ponieważ brak dostępu tlenu przyspiesza przekształcanie azotanów w szkodliwe
azotyny,
- przed
spożyciem należy bardzo dokładnie myć młode warzywa, ponieważ azotany
rozpuszczają się w wodzie i dokładne umycie czy półgodzinne moczenie sałaty,
obniża w niej ich zawartość,
- pozbyciu
się azotanów pomaga także obieranie i gotowanie (jednak wodę z gotowania trzeba
koniecznie odlać),
- warzywa
korzeniowe najwięcej metali ciężkich, azotanów i pestycydów gromadzą w skórce,
a warzywa liściowe gromadzą je w nerwach i głąbie. Dlatego warto wyciąć głąb i
grubsze liście z sałaty oraz obrać marchew ze skórki.
Aby
uchronić się przed zgubnymi skutkami ugaszenia pragnienia, jakim jest
skosztowanie tych młodych warzyw, wystarczy orientować się, o jakiej porze roku
są one w stanie naturalnie wzrastać w gruncie.
Poniżej
przedstawiam listę warzyw zaliczanych do nowalijek wraz z informacją o ich
okresie wegetatywnym.
Rzeżucha
Rzeżuchę
najlepiej wyhodować samodzielnie w domu. Wówczas mamy pewność, że nie została
ona skażona żadnymi szkodliwymi sybstancjami. Aby wyrosła potrzebujemy jedynie
waty i wody. Hodujemy ją zwykle przed Wielkanocą, gdyż często jest elementem
dekoracyjnym święconki.
Rzodkiewka
Rzodkiewkę
można siać do gruntu już na początku marca. Potrafi znieść duże wahania
temperatury (aż do - 4 st. C). To roslina, która wymaga gleb zasobnych w
składniki mineralne. Aby rosnąć, potrzebuje również sporo światła. Okres
wegetacji rzodkiewki trwa 30 dni od momentu zasiania do momentu zbioru.
Młode pomidory
Sezon
na pomidory trwa od czerwca do września. Kupowane wczesną wiosną pomidory
hodowane są w szklarniach przy użyciu sztucznych nawozów.
Młode ogórki
Ogórki
gruntowe hoduje się od czerwca do września. Podobnie jak z pomidorami, ich
pojawienie się w sklepach czy na targach nie jest spowodowane wiosennym
okresem.
Sałata
Sałata
rośnie od kwietnia do września. Można ją zbierać już dwa miesiące po zasianiu.
Jeśli sałata została posadzona na początku kwietnia, powinna pojawić się w
sklepie na początku czerwca.
Komentarze
Prześlij komentarz
Masz pytania? Chętnie odpowiem :)