Co kryją etykiety na produktach spożywczych?
Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?
Gazowany napój
orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11
łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Mleczny deser truskawkowy? 6,5 łyżeczki
cukru oraz polepszacze smaku. Nie wierzysz? Czytaj uważnie etykiety na
produktach spożywczych.
Tylko jedna trzecia z nas zwraca uwagę na listę składników
zawartych w kupowanych produktach, a zaledwie co dwunasty konsument sprawdza
ich kaloryczność…
– Większość osób robi zakupy „odruchowo”. Liczy się pierwsze
wrażenie i kolorowe opakowanie. A tych nie brakuje zwłaszcza w produktach,
które lubimy podjadać. Niebiesko-zielone lody? Owocowe gumy do żucia? Kolorowe
draże? A może żelki i ciągutki prosto z ulicznego straganu? Uważaj na
składniki. Jeśli to możliwe, czytaj etykiety i wybieraj naturalne produkty .
Cukier, sól i spółka
Największym "grzechem" posiłków jest często zbyt
duża ilość cukru "ukryta" w wybranych produktach. Nie zdajemy sobie
sprawy, że zwykłe draże zawierają kilkanaście łyżeczek cukru, a owocowe żelki
nigdy nie leżały obok owoców. Jakie informacje znajdziecie na etykietach?
Przede wszystkim jaka ilość węglowodanów, w tym cukrów, mieści się w 100 g
danego produktu.
• 10 g lub
więcej – oznacza wysoką zawartość cukru,
• Pomiędzy
2 g a 10 g – średnią,
• 2 g lub
mniej to produkt o niskiej zawartości cukru.
Kolejnym "białym zabójcą" jest sól. Jej nadmierne
spożywanie prowadzi do przewlekłego zatrucia organizmu, czego skutkiem są np.
wylewy krwi do mózgu i zawały serca, jak również wiele przewlekłych chorób
cywilizacyjnych, takich jak: nadciśnienie, choroba wieńcowa, zaburzenia pracy
nerek, czy choroby nowotworowe. Jedna łyżeczka soli (5 g) to maksymalna dzienna
dawka jaką powinniśmy spożywać . Przeciętny Polak zjada aż 3 razy tyle! Zatem
szczególnie na wakacjach nie folgujmy sobie i dzieciom. – Pamiętajmy, że 100
gramów zwykłych chipsów ziemniaczanych może mieć aż 1,39 g soli, czyli tyle co
7 kg pomidorów lub 14 kg ziemniaków. Dlatego uważnie czytajmy skład kupowanych
produktów, a na co dzień w kuchni, zamiast soli stosujmy ziołowe przyprawy,
takie jak bazylia, oregano, kolendra, tymianek, majeranek, pietruszka,
szczypior itd. Doceńmy też naturalne walory smakowe warzyw i mięsa.
Zwracaj uwagę na "E"
"E" to nic innego jak: konserwanty, barwniki,
wzmacniacze smaku i słodziki i inne. Producenci są zobowiązani do określenia
substancji dodatkowych zawartych w produktach, rozpoczynających się symbolem
"E", a kończących numerem oznaczającym dany składnik. Co ciekawe,
konsumenci posiadają małą wiedze na temat "E". Aż 30 proc. z nas nie
wie, czy są szkodliwe, czy nie, a 27 proc. uważa, że wszystkie są szkodliwe .
Weźmy na przykład zwykłą konserwę turystyczną. W jej
składzie najczęściej widnieje wiele liter "E" z różnymi numerami.
Czytamy, ale nie zawsze wiemy, co one oznaczają. Otóż te substancje, które wg
wytycznych UE można dodawać w procesie produkcji do produktów żywnościowych
podzielono na grupy wg pełnionych przez nie funkcji. Warto tę listę zapamiętać,
albo zapisać ją sobie w telefonie, aby zawsze mieć ją pod ręką:
• Barwniki – od E-100 do E-199
• Konserwanty – od E-200 do E-299
• Przeciwutleniacze – E-300 do E-399
• Stabilizatory, zagęszczacze, emulgatory – od E-400 do
E-499
• Pozostałe – powyżej E-500
Jak widać, wiele substancji dodatkowych ma swój numer
identyfikacyjny.
Np. E-621 oznacza glutaminian sodu; a E-951 to aspartam.
Należy jednak pamiętać, że producent nie ma obowiązku
znakować substancji dodatkowych literą „E”. Może równie dobrze podać tylko
nazwę zwyczajową substancji wraz z jej funkcją, np. regulator kwasowości – kwas
cytrynowy.
Nie wszystkie dodatki straszą
Czy wszystkie przemysłowe dodatki trzeba potępiać? Są
przecież i dobre strony "wzbogacania" żywności. Dodatkowo, wiele z
tych dodatków jest pochodzenia naturalnego, jak np. E 300, czyli kwas
askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Niektóre substancje dodatkowe mają
korzystne właściwości zdrowotne np. lecytyna. Czasem dodaje się też składniki
mineralne i witaminy: magnez, wapń, cynk, potas.
Zachęcam jednak, aby niektórych dodatków, tj. tłuszczów
roślinnych utwardzonych czy syropu glukozowo-fruktozowego unikać. Dodatkowo,
jeśli dany produkt ma więcej niż 10 dodatkowych składników, lepiej odstawić go
na półkę.
4 zasady zdrowych zakupów:
• Po pierwsze: nie sugeruj się fantazyjną szatą
graficzną i kreatywną nazwą produktu. Przeczytaj to, co jest napisane małym
drukiem. Jeśli tego nie zrobisz ryzykujesz zakup parówek bez mięsa lub jogurtu
owocowego bez grama owoców. Syrop o apetycznej nazwie "malina" może
być wytworzony głównie z cukru i soku aroniowego. Butelka ozdobiona ulubionymi
postaciami z bajek, która zachwyci nasze dziecko, może zawierać napój sztucznie
barwiony i być konserwowany chemicznie.
• Po
drugie: Porównuj! Możemy kupić dżem wytworzony z 30 g lub 50 g owoców na 100 g
produktu, napój "z sokiem" zawierający 1% lub 20 % soku, wodę smakową
z konserwantami chemicznymi lub bez nich. Zawartość mięsa w parówkach może
wynosić od 20 do 90 proc., wędlina o nazwie drobiowa może okazać się produktem
z mięsa wieprzowego, a niektóre z przetworów mięsnych wytwarza się z produktu
określanego jako MOM.
• Po
trzecie: Unikaj MOM czyli tzw. mięsa oddzielanego mechanicznie. Uzyskuje się je
w wyniku mechanicznego usunięcia reszty tkanek przylegających do kości, po
oddzieleniu od nich mięśni. Zgodnie z przepisami MOM nie może być określany
jako mięso (w przypadku wędlin sprzedawanych na wagę, czyli luzem, sprzedawca
ma obowiązek podawania składu wędlin na wywieszkach).
• Po
czwarte: Nie daj się oszukać. Popularne przykłady wkręcania konsumentów to:
– wykorzystanie nazw "ser" lub "masło",
które są zarezerwowane wyłącznie dla przetworów mlecznych, w stosunku do
produktów zawierających w swoim składzie tłuszcze roślinne (tłuszcz mleczny
jest znacznie droższy niż tłuszcz roślinny, a więc masło, które jest tanie to
najprawdopodobniej masło, które zostało zafałszowane); – nieuprawnione
wykorzystanie nazw chronionych (oscypek, feta, bryndza);
– sugerowanie ekologicznego pochodzenia np. przez
stwierdzenie: "pochodzący z czystego ekologicznie regionu";
– umieszczenie informacji sugerujących właściwości lecznicze
(szczególnie częste w przypadku miodów, produktów mlecznych, takich jak
jogurty, napojów wzbogacanych), co jest w przypadku żywności zabronione;
– zamieszczenie informacji typu: "w polewie
czekoladowej" zamiast "w polewie o smaku czekoladowym", gdy
polewa nie jest zrobiona z czekolady; "owocowy", podczas gdy do
wytworzenia produktu nie użyto soków/owoców, a jedynie aromaty owocowe;
zamieszczenie grafiki wprowadzającej w błąd, np. na opakowaniu jaj rysunku kur chodzących
po podwórzu, podczas gdy jaja pochodzą z chowu klatkowego.
Poniżej przedstawiona jest lista tych “E”, które zostały
uznane za związki niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia.
Barwniki – grupa E100
E 102 tartrazyna
Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje
owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;
Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję,
nadpobudliwość i dekoncentrację. W
połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.
E 104 żółcień chinolinowa
Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody,
galaretki do ciast;
Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość
u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla
astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .
E 110 żółć pomarańczowa
Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku,
marmolady, płatki zbożowe, marmolady;
Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o
wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
E 122 azorubina
Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby
piekarnicze i cukiernicze;
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować
nadpobudliwość.
E 123 amarant
Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze,
kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej
porzeczki;
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie
mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
E 124 czerwień koszenilowa
Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby
piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować
nadpobudliwość u dzieci.
E 127 erytrozyna
Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie,
koktajle wiśniowe;
Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny
dla osób z chorą tarczycą.
E 131 błękit patentowy
Występowanie: barwione słodycze, lody;
Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie
histaminy.
E 132 indygotyn
Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany
o działanie rakotwórcze.
E 142 zieleń
Występowanie: słodycze, lody, kremy;
Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.
E 150a – E150d karmel
Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do
nadpobudliwości.
E 151 czerń brylantowa
Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie
kawioru), galaretki;
Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na
salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.
E 173 aluminium
Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą
powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek
i płuc, toksyczny dla układu
krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
E 180 litorlubina
Występowanie: sery;
Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność,
pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.
Konserwanty – grupa E200
E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny,
sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę
żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób
uczulonych na aspirynę.
E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna
spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów;
Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie
odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.
E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224,
E226, E227, E228)
Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy,
naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne,
nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków
astmy.
E 230
bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi
grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.
E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek,
zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia
transport tlenu przez krew.
E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę,
zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w
azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.
Przeciwutleniacze – grupa E300
E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan
dodecylu
Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
Działanie: reakacje alergiczne, wysypka.
E 320 BHA, E 321 BH
Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu
Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
Działanie: mogą działać przeczyszczająco.
Emulgatory – grupa
400
E 400 kwas alginowy
Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów,
galaretek, marmolad, budyniów;
Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w
organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
E 407 karagen
Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki,
marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;
Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie
wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie
powinien być spożywany przez dzieci.
E 450 difosforany
Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje,
sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku,
gumy do żucia, cukier puder;
Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i
wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.
E461 Metyloceluloza
Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia,
biegunkę.
Wzmacniacze smaku – grupa 600
E621 glutaminian sodu MSG
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku,
przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle
głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność,
osłabienie, otyłość.
E622 glutaminian potasu
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku,
przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca,
pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
E631 inozydian sodu
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku,
przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej
zawartości soli;
Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.
Preparaty zastępujące cukier
E 951 aspartam
Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty
mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa
bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne,
pieczywo, płatki zbożowe;
Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu
nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem
pokarmowym.
E 954 sacharyna
Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty
mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa
bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne,
pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;
Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.
Komentarze
Prześlij komentarz
Masz pytania? Chętnie odpowiem :)