Naturalny spalacz tłuszczu. Znasz go?
Czy istnieją naturalne "eliksiry", które skutecznie pomagałyby by pozbywać się niechcianej tkanki tłuszczowej ?
Zazwyczaj takie produkty kojarzone są z suplementami i silnymi lekami, które
nie koniecznie idą w parze ze zdrowiem. Jak się okazuje, Matka Natura niemal na
tacy podaje nam wiele składników, z których w łatwy sposób możemy przygotować
eliksir skutecznie spalający tkankę tłuszczową i w sposób znaczący poprawiający
stan zdrowia.
Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który powstaje w
procesie fermentacji octowej alkoholu. Używany jest w gospodarstwach domowych
jako przyprawa do potraw, bowiem podkreśla smak sałatek i mięs, a także pobudza
apetyt i wspomaga układ pokarmowy podczas trawienia tłustych i kalorycznych
posiłków. Często używany jest także jako środek czyszczący, ponieważ rozpuszcza
kamień i osad gromadzący się na sprzętach kuchennych. Najpopularniejszą i
najtańszą odmianą octu jest ocet spirytusowy, który otrzymuje się podczas
fermentacji spirytusu, wielu konsumentów jednak zamienia GO na ocet winny bądź
owocowy, ponieważ te rodzaje przyprawy mają łagodniejszy smak i delikatny
zapach.
Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców, którą
wywołują bakterie octowe. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i bursztynowy
kolor. Chętnie używany jest jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, majonezów i
sosów, ze względu na wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Jego
spożywanie po posiłku wpływa na dłuższe uczucie pełności w żołądku, czym hamuje
apetyt. Zawarte w occie jabłkowym mikroelementy i witaminy regulują pracę wielu
narządów, przede wszystkim działają na układ pokarmowy i wydalniczy oraz
podnoszą odporność. Specyfik sprawdza się także jako farmaceutyk do stosowania
zewnętrznego na urazy skóry, wypryski i krosty. Ponadto kwas octowy wpływa na
spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego właśnie na occie jabłkowym oparto jedną z
popularnych i bezpiecznych diet odchudzających. Można go otrzymać samodzielnie,
można także nabyć w każdym sklepie spożywczym. W aptekach dostępne są także
tabletki zawierające ekstrakt ze składników octu jabłkowego, wzbogacony
błonnikiem, do stosowania jako suplementy diety podczas odchudzania.
Skład octu jabłkowego
Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin, m.in.:
potas i sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A,
witaminy z grupy B, C, E, P i beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy.
Odpowiedni bilans tych związków reguluje pracę układu pokarmowego, wydalniczego,
wpływa na stan naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Wpływa także
na proces usuwania toksyn, dzięki czemu przyczynia się do oczyszczenia
ludzkiego ciała ze szkodliwych związków odkładanych w komórkach. Mikroelementy
wpływają na wyrównanie się gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu.
Głównym składnikiem octu jabłkowego są pektyny, witamina E i
potas. Pektyny to mieszanina cukrów, które budują ściany komórkowe roślin i
zawarte są w rozpuszczalnych włóknach błonnika. Dostarczone do ludzkiego układu
pokarmowego przyśpieszają metabolizm, ułatwiają trawienie i usprawniają
perystaltykę jelit. Zmniejszają także stopień przyswajania i odkładania
tłuszczu w komórkach. Ponadto mają wpływ na pracę i stan układu krwionośnego,
obniżają bowiem poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy i
nadciśnieniu. Witamina E, zwana witaminą młodości, jest naturalnym
antyutleniaczem, który chroni przed utlenianiem się wolnych rodników, co
bezpośrednio związane jest z procesem starzenia się organizmu. Jej prawidłowy
BILANS odpowiada za dobry stan wzroku, wpływa na zdolność koncentracji i pracę
mięśni szkieletowych oraz układu krwionośnego. Jej niedobory powodują szybsze
starzenie się skóry, wolniejsze gojenie ran, mogą także prowadzić do chorób
immunologicznych i onkologicznych. Potas wpływa na dobrą pamięć, ponieważ
bierze udział w procesach przewodzenia impulsów w układzie nerwowym. Jego
niedobór może powodować uczucie osłabienia, bóle w stawach, pogorszenie stanu
cery, czy próchnicę i zapalenie dziąseł.
Właściwości prozdrowotne
Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie
człowieka. Dowodem na to są nie tylko praktyki związane ze stosowaniem go jako
leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej, ale także badania naukowe.
Angielscy klinicyści odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie
cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji
„dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom trójglicerydów. Współcześnie CORAZ
więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako
suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na
dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu
gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u
ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia. Kwas octowy, poza tym że
obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, znacznie przyczynia
się do utraty wagi, stąd w oparciu o jego działanie powstała dieta z
wykorzystaniem octu jabłkowego.
Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały,
że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy
ciała i redukcji tkanki tłuszczowej zwłaszcza z okolicy brzucha. Ponadto
działanie tego preparatu uniemożliwia efekt yo-yo, ponieważ hamuje wtórne
gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Ocet jabłkowy ma także wpływ
na pracę całego układu pokarmowego. Jego korzystne właściwości polegają na
poprawie procesu trawienia przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i
zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, ponadto związki w nim zawarte,
głównie pektyny regulują perystaltykę jelit. Kwas octowy kontroluje równowagę
zasadowo-kwasową organizmu, która często zostaje naruszona podczas stosowania
różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających.
Dieta octowa
Ocet jabłkowy, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości,
cieszy się największą popularnością, jako
główny składnik diety odchudzającej. Regularne spożywanie go
w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu
pokarmowego, intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega jej wtórnemu
odkładaniu się. Ten ostatni aspekt jest kwestią dość istotną, bowiem wiele diet
odchudzających, które polegają jedynie na redukcji przyswajanych kalorii, po
zakończeniu prowadzi do ponownego wzrostu wagi, kiedy osoba zaczyna jeść
normalnie. Odchudzanie z octem musi jednak przebiegać z uwzględnieniem
rozsądnych zaleceń, należy zrezygnować z potraw bardzo tłustych i słodkich, a
zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. Powinno się zwiększyć także ilość
wypijanej wody do dwóch, trzech litrów dziennie. Dietę można wesprzeć
aktywnością fizyczną i rezygnacją z jedzenia przed snem.
Trzy razy dziennie –
rano na czczo, przed obiadem oraz wieczorem tuż przed snem – należy wypijać
roztwór octu jabłkowego z wodą. W szklance wody rozpuszcza się dwie łyżki
stołowe octu. Początkowy spadek masy ciała związany jest z odwadnianiem się
organizmu, natomiast po kilku tygodniach zauważa się redukcję tkanki
tłuszczowej. Co pewien czas należy robić tygodniową przerwę, aby nie nadwerężyć
stanu żołądka. Nie wolno także przekraczać zalecanych dawek lub głodować. W
trakcie prowadzenia diety należy obserwować swój organizm, a wszelkie
niepokojące objawy zgłaszać lekarzowi, może się bowiem okazać, że układ
pokarmowy danej osoby nie toleruje większych ilości kwasu octowego. Należy
także pamiętać o ograniczeniu spożywania soli podczas stosowania diety octowej.
Praktyczne stosowanie octu jabłkowego
Profilaktycznie dorośli powinni pić dwa razy dziennie napój
przygotowany z połowy szklanki ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem 2–4
łyżeczek octu jabłkowego i dwóch łyżeczek miodu. Dla dzieci specyfik przyrządza
się, rozpuszczając w pół szklanki wody jedną łyżeczkę octu i dwie łyżeczki miodu.
Roztwór pije się bezpośrednio przed posiłkiem małymi łyczkami. Aby pobudzić
trawienie zaleca się wypić pół szklanki wody gazowanej z łyżką octu po spożyciu
ciężkostrawnego posiłku. Ocet jabłkowy stosowany jest w profilaktyce
miażdżycowej oraz przez osoby cierpiące na anemię. Ponadto preparat obniża
gorączkę i wzmacnia układ odpornościowy w czasie grypy lub przeziębienia.
Działa korzystnie na ból gardła, wspomaga leczenie anginy i łagodzenie objawów
astmy, zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego. Ma także działanie
uspakajające, czym nadaje się do picia przed snem u osób cierpiących na
bezsenność. Ocet należy pić w małych ilościach, duże bowiem mogą uszkodzić
śluzówkę układu pokarmowego. Z tego samego powodu spożywanie go nie jest
zalecane osobom cierpiącym na wrzody czy zapalenie żołądka.
Praktyczne stosowanie octu jabłkowego wewnętrznie:
➝ by złagodzić ból
gardła, należy jamę ustną płukać co godzinę roztworem octu jabłkowego z
przegotowaną wodą w stosunku 1:3 (szklanka octu na 0,7 litra wody);
➝ by uporać się z
kaszlem, należy przygotować syrop, miesza się świeży sok z połowy cytryny z
taką samą ilością octu, łyżką miodu akacjowego i łyżeczką gliceryny, miksturę
pije się co dwie godziny po jednej łyżce, trzeba ją spożyć w przeciągu 14
godzin, syrop z octu przynosi ulgę także przy zapaleniu tchawicy i kokluszu;
➝ by wyleczyć katar, zaleca się picie trzy razy dziennie
płynu sporządzonego ze szklanki gorącej wody z łyżeczką octu;
➝ w profilaktyce kataru siennego (alergicznego), należy
przed snem pić mieszaninę złożoną z wody mineralnej, łyżeczki octu i dwóch
łyżeczek miodu akacjowego, profilaktykę można uzupełnić miodem rozmarynowym lub
tymiankowym jedzonym między posiłkami;
➝ podczas anginy zaleca się płukanie gardła cztery razy
dziennie roztworem sporządzonym z dwóch łyżeczek octu jabłkowego rozpuszczonych
w szklance z ciepłą wodą, można dodać miód, gardło płucze się powoli i
delikatnie, następnie roztwór należy połknąć;
➝ przy astmie należy robić okłady na klatkę piersiową i
plecy lnianą szmatka nasączoną czystym octem jabłkowym, jeśli chory ma
delikatną skórę, ocet można wymieszać z naparem z kwiatu lawendy;
➝ przy wysokim ciśnieniu szklankę wody z jedną łyżeczka octu
pije się trzy razy dziennie;
➝ osobom cierpiącym na bezsenność poleca się picie rano i
wieczorem po posiłku pół szklanki wody z łyżeczką octu i miodu;
➝ przy zaburzenia natury psychicznej, takich jak lęki lub
depresje, powinno się codziennie wypijać napar z tarniny z dodatkiem łyżeczki
octu jabłkowego;
➝ na bóle głowy pomaga kompres z gazy namoczony w roztworze
zrobionym z dwóch łyżeczek octu i dwóch miodu zmieszanych w szklance zimnej
wody, kompres można kłaść na czoło lub na kark;
➝ zapalenie migdałków łagodzi płukanie jamy ustnej co
godzinę roztworem sporządzonym z jednej łyżki octu jabłkowego, którą miesza się
z jedną łyżką miodu w szklance przegotowanej wody;
➝ nudności i mdłości powinny ustąpić po wypiciu połowy
szklanki przegotowanej wody z łyżeczką octu jabłkowego.
Jak przygotować ocet jabłkowy
Ocet można nabyć w sklepie spożywczym, ale najlepsze
właściwości będzie miał taki, który zostanie przygotowany samodzielnie ze
świeżych owoców i bez dodatku konserwantów. Jest kilka przepisów na wykonanie
specyfiku w domowych warunkach.
Należy wziąć kilka jabłek, umyć je, pokroić na małe kawałeczki
razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Następnie wsypuje się je do słoika i
zalewa przegotowaną wodą z dodatkiem cukru, w proporcji jedna łyżeczka cukru na
jedną szklankę wody. Naczynie należy zamknąć gazą i odstawić na cztery
tygodnie, aby owoce sfermentowały. Od czasu do czasu płyn miesza się drewnianą
łyżką, a kiedy przestanie się pienić przelewa się GO przez gazę do butelek i
odstawia w zimne miejsce.
Kilogram jabłek należy zetrzeć na tarce wraz ze skórką i
gniazdami nasiennymi. Owoce zalewa się litrem wody i słodzi miodem lub cukrem
(około 200 g). Następnie dodaje się 20 g drożdży i 40 g pokruszonego chleba
razowego. Słoik zamyka się obwiązując płótnem i ustawia w ciepłym, ciemnym
miejscu na około 30 dni. Co jakiś czas masę należy zamieszać drewniana łyżką.
Gdy płyn jest gotowy rozlewa się go do butelek.
Kilogram jabłek po umyciu należy pokroić i zmacerować w
sokowirówce. Następnie masę jabłkową zalewa się pięcioma szklankami wody,
dodaje się do niej kawałek razowego pieczywa, 100 g cukru i 10 g drożdży. Masa
powinna zostać umieszczona w słoiku przewiązanym gazą i zostawiona na 10 dni w
chłodnym miejscu. Trzy razy w ciągu każdego dnia należy ją zamieszać drewnianą
łyżką. Następnie ciecz należy zlać odsączając ją od miąższu owoców, można na
tym etapie specyfik dosłodzić. Następnie na 45 dni znów należy słoik odstawić,
aby zaszły procesy fermentacji, po tym czasie ocet jest gotowy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Masz pytania? Chętnie odpowiem :)